Wat is Nutritional Assessment?
Onder het begrip Nutritional Assessment wordt verstaan: Op gestructureerde wijze bepalen van voedingstoestand en energiebehoefte met behulp van een aantal objectieve metingen.
Hiermee kan, aangevuld met subjectieve parameters en in relatie met specifieke ziektekenmerken, een adequaat (voedings-) behandelplan voor de patiŽnt opgesteld en uitgevoerd worden. Dit gebeurt bij voorkeur in een multidisciplinaire setting.

Voedingstoestand

De voedingstoestand wordt gedefinieerd als:
De conditie van het lichaam als gevolg van enerzijds de inname, absorptie en benutting van voeding, en anderzijds de invloed van ziektefactoren.
 
Hoe meten?

Er bestaat helaas niet ťťn parameter die kan dienen als enige en beste parameter om ondervoede patiŽnten of patiŽnten met risico op ondervoeding op te sporen. Er zijn geen gouden standaarden. Om die reden gebruikt men altijd meerdere parameters om daarmee een beeld te vormen van de voedingstoestand van de patiŽnt.
 
Doelen
 
De belangrijkste doelen van Nutritional Assessment zijn:
Doelgroepen
 
Nutritional Assessment is gericht op patiŽntengroepen met een verhoogd risico op klinische depletie en patiŽnten waarbij een Nutritional Assessment kan bijdragen aan de diagnosestelling.
 
Literatuur