4.b. Lichaamssamenstelling
Omdat er geen gouden standaard bestaat voor het meten van de lichaamssamenstelling buiten de karkasanalyse, is het goed om deze op verschillende manieren te bepalen. In het azM worden de volgende methoden gebruikt
Algemeen

De body mass index en het gewicht van een patiŽnt zeggen niet voldoende over de lichaamsamenstelling. De hoeveelheid vetvrije massa van een persoon zegt meer over de voedingstoestand. Het meten van deze vetvrije massa geeft de extra informatie die we nodig hebben.
Gewicht

Een regelmatige bepaling van het lichaamsgewicht is belangrijk omdat dit een indicatie geeft voor het aanslaan van de voedingstherapie en ook aanwijzingen geeft wanneer de voedingstherapie kan worden afgebouwd.
Lengte

In het azM wordt de lengte bepaald met behulp van een aan de muur bevestigde meetlat. De patiŽnt wordt gemeten zonder schoenen, staat rechtop, met de hakken tegen de muur en kijkt recht vooruit.
Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA)

Deze indirecte methode voor het meten van de lichaamssamenstelling is gebaseerd op de elektrische geleiding van een wisselstroom door het lichaam, dan wel het bieden van weerstand daartegen.
Huidplooimetingen

Met een huidplooimeter kan de dikte van een huidplooi worden bepaald.  Met behulp van de gemeten huidplooien kan een voorspelling worden gedaan over de totale lichaamsvetmassa.
Bovenarmspieromtrek

Omtrekken geven een indicatie van de hoeveelheid vet en spiermassa van het lichaam.

De bovenarmspieromtrek (S) is in combinatie met de huidplooidikte van de triceps (T) een maat voor de spiermassa in het lichaam. Bij deze methode gaat men ervan uit dat de gemeten spieromtrek representatief is voor het hele lichaam.

Ideaalgewicht

Het ideaalgewicht kan worden bepaald aan de hand van de polsomtrek of de elleboogbreedte.
Afwijkende lichaamsbouw

Een afwijkende lichaamsbouw kan voorkomen bij mensen die een amputatie hebben ondergaan. Het is vaak moeilijk in te schatten hoe het gewicht daardoor wordt beÔnvloed.
Lengte adhv kniehoogte

Als patienten niet rechtop kunnen staan, is het al snel een probleem om de lengte te meten. Met behulp van de lengte van de voet tot de knie kan de totale lengte worden berekend met een formule.


Middel-HeupRatio en Buikomtrek

Omdat niet alleen ondervoeding en ondergewicht, maar ook overgewicht een gezondheidsrisico vormt,  worden hier de middel-heup ratio en de buikomtrek besproken. 
sitemap

to be created

Vetvrije massa index (in engels)

Expressing fat-free mass (FFM) and body fat mass (BFM) as percentages of body weight or by weight is unsatisfactory. By expressing it as an index of height they are more usefull.