PatiŽnteninformatie
Hier vindt u informatie ten behoeve van patiŽnten over de meting van de voedingstoestand door middel van Nutritional Assessment.
Inleiding
 
Bij het instellen van het juiste voedingsbeleid door de diŽtist zijn naast gegevens over uw voedselinname ook gegevens over uw lichaamssamenstelling en over het aantal calorieŽn dat u per dag nodig heeft van belang.
Deze bepalingen kunnen worden gedaan aan de hand van een aantal metingen. Op deze manier kan de diŽtist het voedingsbeleid evalueren en zonodig bijstellen.
 
Het bepalen van de voedingstoestand aan de hand van deze gegevens noemen we Nutritional Assessment. In het academisch ziekenhuis Maastricht is de afdeling diŽtetiek verantwoordelijk voor het uitvoeren van dit Nutritional Assessment. Hoe dit in zijn werk gaat staat hieronder beschreven.
 
Procedure
 
De meting zal plaatsvinden rondom het consult bij de diŽtist. Indien nodig zullen vervolgmetingen worden gepland. De metingen kunnen zowel poliklinisch als klinisch plaatsvinden.
De metingen worden verricht in de 'functieruimte DiŽtetiek'. Daar staat alle benodigde apparatuur opgesteld. De diŽtist of de medewerker Nutritional Assessment zal u naar deze ruimte begeleiden.
 
Rustmeting

Allereerst wordt uw energiegebruik in rust gemeten aan de hand van uw in- en uitgeademde lucht. We meten hiermee hoeveel calorieŽn u per dag nodig heeft. Tijdens deze meting ligt u rustig op een bed en wordt er een doorzichtige kap over uw hoofd geplaatst, waarin de uitgeademde lucht wordt opgevangen en gemeten.
 
Lichaamssamenstelling
 
De lichaamssamenstelling wordt bepaald doordat er een zeer lichte, niet voelbare, wisselstroom door het lichaam wordt gestuurd. Dit gebeurt doordat er elektrodes op uw handen en voeten worden aangebracht, die worden verbonden met het meetapparaat. Met deze meting wordt berekend hoeveel vet, vocht en spiermassa het lichaam bevat.
 
Antropometrie
 
Met een huidplooimeter wordt de dikte van de huidplooi aan de achterkant van uw arm gemeten. Samen met de omtrek van uw arm wordt hieruit nogmaals berekend hoeveel vet en spieren er in het lichaam aanwezig zijn.

Daarnaast worden nog enkele kleine metingen verricht met behulp van meetlint en weegschaal: lengte, gewicht, bovenarmspieromtrek, polsomtrek en elleboogbreedte.
 
Knijpkracht
 
Tenslotte meten we uw maximale knijpkracht. Hiervoor dient u gedurende een kort moment zo hard mogelijk te knijpen in een speciaal daarvoor ontworpen knijpkrachtmeter. De knijpkracht zegt iets over de spiermassa van het lichaam.
 
Voorbereiding
 
Voor een goede uitvoering van de metingen is enige voorbereiding vereist namelijk:
  • Minimaal 10 uur voor de meting mag u niet meer eten of drinken, alleen water is toegestaan.
  • Minimaal 10 uur voor de meting mag u niet roken
  • Probeer om vlak voor de meting zo min mogelijk inspanning/ activiteit te hebben. Voor poliklinische metingen geldt: kom i.p.v. met de fiets liever met de auto of het openbaar vervoer naar het ziekenhuis.
  • Voor opgenomen patiŽnten geldt: probeer voor de meting nog niet te douchen e.d., maar blijf rustig in bed liggen.
  • Zorg dat u vlak voor de meting uw blaas hebt geledigd.
De metingen zullen in totaal ongeveer ťťn uur van uw tijd innemen en zijn voor u niet belastend.