Wat is Nutritional Assessment?
Onder het begrip Nutritional Assessment wordt verstaan: Op gestructureerde wijze bepalen van voedingstoestand en energiebehoefte met behulp van een aantal objectieve metingen.
Hiermee kan, aangevuld met subjectieve parameters en in relatie met specifieke ziektekenmerken, een adequaat (voedings-) behandelplan voor de patiŽnt opgesteld en uitgevoerd worden. Dit gebeurt bij voorkeur in een multidisciplinaire setting.

Voedingstoestand

De voedingstoestand wordt gedefinieerd als:
De conditie van het lichaam als gevolg van enerzijds de inname, absorptie en benutting van voeding, en anderzijds de invloed van ziektefactoren.
 
Hoe meten?

Er bestaat helaas niet ťťn parameter die kan dienen als enige en beste parameter om ondervoede patiŽnten of patiŽnten met risico op ondervoeding op te sporen. Er zijn geen gouden standaarden. Om die reden gebruikt men altijd meerdere parameters om daarmee een beeld te vormen van de voedingstoestand van de patiŽnt.
 
Doelen
 
De belangrijkste doelen van Nutritional Assessment zijn:
  • Het tijdig opsporen van ondervoede patiŽnten of patiŽnten met een verhoogd risico op ondervoeding, zodat zo snel mogelijk een adequaat voedingsbeleid kan worden gestart. 
  • Het nauwkeurig vaststellen van de mate van ondervoeding, waardoor een adequate bepaling van de individuele voedingsbehoefte mogelijk is.
  • Diagnostische doeleinden.
  • Het monitoren van veranderingen in de voedingstoestand tijdens voedingsinterventie.
  • Het verzamelen van gegevens voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Meer aandacht voor de voedingstoestand van een patiŽnt.
  • Verbetering van de uitvoering van Nutritional Assessment aan de hand van gesignaleerde knelpunten.
Doelgroepen
 
Nutritional Assessment is gericht op patiŽntengroepen met een verhoogd risico op klinische depletie en patiŽnten waarbij een Nutritional Assessment kan bijdragen aan de diagnosestelling.
 
Literatuur
  • Bokhorst van  - de van der Schueren MAE (2000) Malnutrition of the head and neck cancer patient, Haarlem
     
  • Barendregt K, van den Hogen E, Soeters PB (2000) Depletie, pp 80-95, uit: Klinische voeding, van Leeuwen PAM, Bohn Stafleu Van Loghum, Houten/ Diegem
     
  • Gibson RS (1990) Principles of Nutritional Assessment, Oxford University Press, New York
     
  • Baxter JP (1999) Problems of Nutritional Assessment in the acute setting, Proc Nutr Soc; 58: 39-46
     
  • Edington J (1999) Problems of Nutritional Assessment in the community, Proc Nutr Soc; 58: 47-51
      
  • Thomas DR, Zdrowski CD, Wilson MM, Conright KC, Lewis C, Tariq S, Morley JE (2002) Malnutrition in subacute care, Am J Clin Nutr; 75: 308-313
  • Ronan Thibault, Laurence Genton, Claude Pichard. Review: Body composition: Why, when and for who? Clinical Nutrition ( 31) 2012.